Компютри за фертилност – Това са уреди, които на базата на измерена базална температура, определят дали жената е в овулация.

Базална температура Базална температура е телесната температура на вашето тяло в покой. Това е най – ниската температура, достигана от тялото по време на почивка – например по време на сън. Тя обикновено се измерва сутрин веднага след събуждане.

Жълтото тяло - След овулацията яйчникът представлява малка раничка, която много бързо се затваря. Фоликулът нараства и се превръща в истинска жлеза, наречена поради пигментирането й в жълто - жълто тяло. Жълтото тяло произвежда в голямо количество хормона прогестерон. Нeговата роля е да подготвя лигавицата на матката за задържането и развитието на оплодената яйцеклетка.

Монофазни цикли – Монофазен цикъл е цикъл с отсъствие на овулация.

Пърл индекс – В сферата на медицината, Пърл индексът се използва за определяне на ефективността на даден метод на контрацепция. Ако 100 жени използват определен метод за контрацепция за една година и една жена забременее, то Пърл индексът на този метод е 1.0.

Фертилност – Фертилността е период от месечния цикъл на жената, през който тя е способна да забременее.

Лутеална фаза – Лутеалната фаза е периода от овулацията до последваща менструация.

Фоликулярна фаза – Продължава от първия ден на менструацията до овулацията – средно 10-14 дни.

Естроген - Естрогенът е хормон, регулиращ производството на яйцеклетка, която се отделя по време на овулацията.

Прогестерон – Прогестеронът е хормон, подготвящ вътрешната стена на матката за прикрепването на оплодена яйцеклетка.