Менструалният цикъл е строго индивидуален за всяка жена. Той започва от първия ден на кървенето. Цикълът свършва точно преди следващата менструация. Средната продължителност на цикъла се смята за 28 дни. Някои жени могат да имат по-къс (25 дни) или по-дълъг (36 дни) цикъл . Компютрите за фертилност на Valley Electronics Lady-Comp® и pearly® се настройват към индивидуалния модел на цикъла. Колкото по-дълго биват използвани, толкова по-точно компютрите за фертилност предвиждат овулацията и менструацията.

3-ТЕ ФАЗИ НА МЕНСТРУАЛНИЯ ЦИКЪЛ
• Нефертилна фаза в началото на всеки цикъл
• Фертилната фаза около овулацията
• Нефертилната фаза след овулацията до началото на другия цикъл

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ХОРМОНИ И ТЕМПЕРАТУРА

Графиката по горе показва процесите, протичащи по време на месечния цикъл на жената, и как те влияят на стойностите на температурната крива. За този пример е използван средно дълъг цикъл от 28 дни, в който овулацията настъпва на 14-я ден. Моля обърнете внимание, че това е само пример. При повечето жени цикълът варира с няколко дни. Денят, в който настъпва овулацията, също варира от цикъл до цикъл.

По време на месечния цикъл, два хормона преминават през женския организъм. През първата половина от цикъла, която включва менструацията и фоликуларна фаза, естрогенът е действащият хормон. Естрогенът помага на яйчниците ви да произведат яйцеклетката, която се отделя по време на овулацията. През втората половина от цикъла, която включва лутеалната фаза – от овулацията до следващата менструация, прогестеронът измества естрогенa. След овулацията се наблюдава повишаване на нивата на прогестерон в организма на жената. Това се отразява на базалната температура под формата на  леко покачване. Компютрите за фертилност на Valley Electronics отчитат това леко покачване на температурата и установяват кога жената е в овулация.

Lady-Comp® и pearly® определят през кои 6 дни има вероятност за забременяване. През този период вие избирате дали да се въздържате от полова активност, да използвате бариерен метод на контрацепция или да планирате бебе.